ENGLISHהקישו לצפייה בסרטוןPYCCNN

מסרים של בריאות - נובמבר 2010

חדשות, מחקרים ומידע בנושאי בריאות טבעית

ליקט וערך – צביקה קורן, תזונאי ומנחה סדנאות צום מיצים



שלום
רב חברות וחברים,

במבזק הפעם יש מאמרים שיעניינו רק חלק מהקוראים, אבל אני בטוח שכל אחד ימצא מאמר שמעניין אותו ומתאים לו. נפתח ביתרונות הבריאותיים של מיץ עשב חיטה ושל אצות הים, נמשיך בדגשים תזונתיים ואחרים לשמירת הבריאות בגיל השלישי, נזכיר את יתרונות הפטרוזיליה, נדון בשאלה האם טיפול הורמונאלי חלופי (HRT) מגביר מקרים של סרטן השד בנשים וכמו תמיד נקנח במתכון של עמית. 

אשמח לקבל תגובות, הערות, שאלות, הצעות לשיפורים ובקשות לכיסוי נושאים שמעניינים אתכם. 

אפשר ורצוי להעביר את המבזק לחברים ולשוחרי בריאות. 

כל המבזקים הקודמים מופיעים באתר שלנו בקישור הבא:         http://www.zom.co.il/article.aspx?itemId=92

קריאה מהנה ומועילה !

 
הודעה חשובה

כפי שחלקכם כבר יודע, יצרנו קשר עם מלון "חוף התמרים" בעכו ואנחנו שוקלים לקיים שם בשנה הבאה כמה מחזורים של סדנאות מיצים. הקומפלקס משלב מלון עסקים ונופש בעיצוב ישראלי חדשני, הממוקם על שפת הים וצופה לנוף המרהיב של עכו הציורית ומפרץ חיפה. החדרים מאובזרים ומצוידים היטב. במלון קנטרי קלאב מפואר עם בריכות, מדשאות עם פינות ישיבה, חדר כושר וחוף ים פרטי הנמצא במרחק של כמאה מטר מהמלון.

החלטנו לקיים מחזור אחד של סדנת מיצים מפנקת ומשודרגת עוד השנה כ"פיילוט" ב 16 – 19 בדצמבר.

מחיר הסדנה: יחיד בחדר: 2,200 ₪ , זוג בחדר: 1,900 ₪ (לכל אחד)

ההרשמה החלה !

אנא העבירו את ההודעה לחברים ולמשתתפים פוטנציאליים.
להלן קישור לאתר בית המלון:  http://www.palmbeach.co.il/
                                                
***********************************************************************

מיץ עשב חיטה – המשקם הגדול

מיץ עשב החיטה מופק מעלים צעירים של צמח החיטה. המיץ הגיע לתודעה הציבורית בשנות השבעים של המאה הקודמת, כשנעשה בו שימוש אינטנסיבי במרכזי הריפוי של דר' אן-ויגמור בארה"ב. בארץ נעשה בו  שימוש כבר מעל 20 שנה בסדנאות הבריאות של דר' פנינה בר סלע, שגם כתבה ספר מצוין  ("התחדשות") המתאר את השיטה. 

המיץ מכיל שפע של ויטמינים (A, B, C, E, K), מינרלים (סידן, אשלגן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ ועוד), 17 חומצות אמינו, נוגדי חמצון, אנזימי עיכול וכלורופיל. הכלורופיל נחשב כחומר אנטי חיידקי ומרפא דלקות במערכת העיכול, בחניכיים ובעור.

שימושי המיץ: שתייה, שטיפות מעיים, חבישה, מריחה על העור (פנים, ראש), לעיסת העשב, טפטוף לאף.

תכונות ריפוי: למיץ עשב חיטה מיוחסות תכונות ריפוי רבות שחלקן אושש בסדנאות הריפוי של דר' אן-ויגמור ודר' פנינה בר סלע וחלקן קיבל אומת במחקרים מדעיים. להלן כמה מיתרונות המיץ:
• חיזוק המערכת החיסונית.
• סיוע בטיפול במחלות כמו: אנמיה (חוסר דם), במחלות כרוניות (כמו דלקת פרקים), עצירות, דלקות וכיבים במערכת העיכול, זיהומים וגינאליים.
• ריפוי פגעים בעור: פצעי בגרות, גירויים, עקיצות, דלקות וצלקות.
• מונע דלקות חניכיים וריקבון שיניים ומנטרל ריח פה.
• משפר את פעילות הלב וכלי הדם ומאזן יתר לחץ דם.
• עוצר פעילות של חומרים מסרטנים, מנטרל רדיקלים חופשיים, רעלים, מתכות כבדות ושאריות תרופות.
• סיוע באיזון רמת הסוכר בדם, מסלק עייפות ומעלה את הרמה האנרגטית.
• המיץ לא מכיל סיבים ולכן קל לעיכול ונספג בקלות במעיים.

אופן שתיית המיץ
מומלץ להתחיל עם שתי כפות ולעלות בהדרגה עד חצי כוס ביום.
כדאי לשתות בשעות הבוקר, או בין הארוחות (לא בזמן הארוחה)
לא מומלץ לשתות לפני השינה, בגלל ההשפעה המעוררת של המיץ.
אם המיץ לא טעים, אפשר להוסיף אותו למיץ גזר, או למיץ ירקות.

טרי, קפוא, אבקה, או כדורים?
מומלץ מיץ טרי בסמוך לסחיטתו. מיץ קפוא נחות יותר, אבל ניתן לשתות. אני לא ממליץ לצרוך אבקת עשב שעורה שיש בו חומרים מזיקים כמו סוכרים אלכוהוליים (מולטידקסטרוז) או חשודים כמסרטנים (פרבנים) ועוד. כדאי לזכור: "להביט בתווית"!

למי לא מומלץ לשתות מיץ עשב חיטה?
המיץ לא מומלץ לנשים הרות ומניקות, לנוטלים תרופות לדילול הדם, לחולים באי ספיקת כליות, במצבי שלשול.

מחקר: במחקר שנערך בגרמניה על 35 חולים בקוליטיס, מיץ עשב החיטה נמצא מועיל ל 78% מהמטופלים.
 http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m0ISW/is_2002_August-Sept/ai_90794436

מקורות וכדאי לקרוא:
• התחדשות-א והתחדשות ב', ד"ר פנינה בר סלע (כולל מתכונים טבעיים)
• "הנס הירוק", אבי יעקובוביץ
• מאמר באינטרנט, א. שטמפר , מגדל עשב חיטה: 
http://www.zom.co.il/article.aspx?itemId=48
 
***********************************************************************

אצות ים

אצות הים כוללות כל צמח הגדל בים (מים מלוחים). משפחת האצות מונה אלפי סוגים שונים זה מזה. קיימות עדויות לשימוש באצה למאכל כבר לפני 4000 שנה, בעיקר בארצות מזרח אסיה. בשנים האחרונות השימוש באצה התרחב עם הגילוי של מדינות המערב את האפשרויות הגלומות בצמח כמזון בריאותי וטעים.

בסביבתן הטבעית בים, אין האצות סופגות רעלים הנמצאים בסמוך להן, האצות מנטרלות רעלים. כך גם בגוף האדם לאצות יכולת לנטרל רעלים ופסולת רדיו-אקטיבית. האצות מסוגלות לנטרל סוגים מסוימים של מתכות רעילות ולפרק אותן למלחים פשוטים שאינם מזיקים ומופרשים אל מחוץ לגוף.

אצות ים מכילות ברזל, סידן, מגנזיום (החיוני לספיגת סידן), יוד, אשלגן, ויטמין A, C, B ויש הטוענים שגם 12B. באצות ים פי 10- 20 יותר מינרלים מאשר בצמחי היבשה. מעבר לכמות המינרלים שלהם הן תורמות לבניית עצב השמיעה וחילוף החומרים. כל הרכיבים הללו הם תוספת אידיאלית לדגנים מלאים, קטניות וירקות הגדלים על פני האדמה. האצות מכילות יותר מ  - 20% חלבון (חומצות אמינו), אנזימים וחומצות שומן החיוניות. 

צריכה קבועה של  אצות ים מחזקות את מערכות הגוף ומאפשרת סילוק עודפי שומן, הפחתת רמת הכולסטרול המצטבר עקב צריכה מופרזת של מזונות מהחי ואיזון לחץ דם. 

אצות ים מחזקות את הכליות, מערכת העיכול ואת איברי הרבייה. האצות תורמות לחיזוק האנרגטי של הגוף (צ'י), צלילות דעת, בהירות החשיבה, ואריכות ימים. רצוי להוסיף אצות ים למזון בצורה הדרגתית, במנות קטנות. 

לאצות ים יש תכונות אנטי דלקתית, אנטי ויראלית, אנטי פטרייתית, ואנטי סרטנית.
בהבדל מפטריות - אין אצות ים רעילות. חלקן מצטיינות בטעם וריח "דגי" דומיננטי. 

למתחילים מומלץ להתחיל בשימוש באצת ארמה, נורי ודולסה. לאצות אלה טעם עדין. בהדרגה מוסיפים גם הישיקי, ווקמה וקומבו, שטעמם "דגי" דומיננטי.
הרכב המלחים של דמנו קרוב מאוד להרכב מי האוקיינוס. אצות ים משמשים כמטהרי האוקיינוס. את הפעולה הזו הן מבצעות בגופנו - טיהור הגוף מרעלנים.

אצות ים מווסתות ומעודדות את פעולת בלוטת התריס.  מחסור ביוד ותת פעילות של בלוטת התריס הם מהגורמים המעורבים בשכיחות סרטן השד. בקרב נשים יפניות יש פחות משישית מקרים של סרטן השד מאשר לנשים אמריקאיות באותו גיל. נשים יפניות הגרות בכפרים חולות פחות בסרטן השד מאשר נשים יפניות עירוניות. מתברר שנשים כפריות אוכלות באופן קבוע אצות ים לעומת נשים אמריקאיות שאצות ים נעדרות מתפריטן היומי וגם משתמשות באופן קבוע במזון מעובד וריק מערכים תזונתיים. 

נשים עם כמות יוד נמוכה עלולות לסבול מגידולים בצוואר הרחם ומגושים בשדיים. במחקרים הקליניים נמצא שנגעים סרטניים משתפרים עם הוספת אצות ים לתפריט. 

האצות מועילות לטיפול בפטריית קנדידה ובזיהומים ואגינאליים.

מומלץ להוסיף אצות ים לתזונה עוד לפני ההיריון ובמיוחד בהריון כדי לשמור על רמת יוד תקינה. חוסר יוד עלול לפגוע בעובר וליצור מומים. 

לאצות ים מקום חשוב בטיפולי יופי. מסכות פנים על בסיס אצות ים מעניקות לעור ברק וגמישות. חומצות אמינו מינרלים וויטמינים עוזרים להזין את העור.
 
סוגי אצות ים

פורפירה / נורי
אצה אדומה דקה שממנה מפיקים את דפי הנורי להכנת סושי.  הפורפירה נקראת גם נורי. הנורי הקוריאני הוא הדק ביותר, והסיני הוא העבה ביותר. מבחינת איכות- הנורי היפני הוא הטוב ביותר. מומלץ לקנות מארזים קטנים של דפי נורי, בעלי אפשרות סגירה חוזרת. חשוב לדעת, שאיכות האצה חשובה מאוד וכדאי להביא זאת בחשבון כשמכינים סושי. אצה איכותית תעשה את ההבדל בין מרקם קריספי ומתמוסס בפה לבין אצה צמיגה שקשה לחתוך בשיניים. 

אצת נורי עשירה בויטמינים ובחומצות אמינו. חלקן של חומצות אמינו מכילות גופרית. הגופרית ידועה כמפעילה כבד, מונעת היווצרות אבני מרה ואנטי סרטנית. אצת נורי מומלצת גם במקרים של חוסר דם ומועילה לחיזוק תפקודי לב ומתאימה לעונת הקיץ. 

ניתן להשתמש בה לתיבול סלטים, מרקים, אורז מטוגן, אטריות, בפשטידות ולהכנת סושי.

ווקמה
אצת ווקמה משמשת בעיקר כתוספת למרק ובתוך סלטים שונים. בצורתה היבשה האצה שחורה ומצומקת. היא בעלת תכונה אנטי בקטריאלית, מנקה ומטהרת דם, מומלצת לאחר לידה. בווקמה משתמשים באביב כמחזקת כבד. 

ארמה
אצות ארמה גדלות לחופיו של האוקיינוס השקט, ליד יפן ופרו. העלים של הארמה מזכירים מאוד את עליו של עץ אלון במרקם הקשה שלהם. בכל מתכון בו מופיע הישיקי, אפשר להחליף אותם בארמה. ארמה מורכב מפחמימות, סיבים תזונתיים, ניאצין, סידן, יוד וברזל.

ברפואה  העממית משתמשים בארמה לחיזוק מערכת הרבייה ולוויסות לחץ הדם.
אצת הארמה מתאימה למעבר מעונה לעונה אחרת. עוזרת לגוף להסתגל לשינויי מזג האוויר, מאזנת לבלב ומווסת את מערכת ההורמונאלית אצל הנשים. 

הישיקי
האצה מאופיינת בטעם "דגי". בהישיקי מינרלים רבים בייחוד סידן. כמות הסידן בהישיקי היא פי 10 מאשר כמות הסידן בחלב באותו נפח.  ההישיקי נקראת "מעיין הנעורים" וביפן מיחסים לה את חוזק השיער וצבעו. 

את ההישיקי אפשר לאדות, לבשל, להקפיץ ולאפות. משלבים אותה בבישולי ירקות, דגנים, טופו וטמפה. בקיץ משתמשים לסלטים טריים.

ברפואה העממית הסינית ממליצים עליה לחיזוק קיבה, ניקוי דם. ההישיקי מטיבה עם נשירת שיער ונותנת ברק לשיער. ההישיקי משפרת את בריאות העצם ומווסת את הפעילות ההורמונאלית אצל נשים ומחזקת שיניים. אצת ההישיקי מתאימה לעונת הסתיו. מחזקת את תפקוד הריאות והמעי הגס.  
אכילה יומיומית של הישיקי וארמה תורמת ליצרת עור חלק ונקי מקמטים וכתמים.

קומבו
הקומבו היפני מאופיין בצבע שחור כהה ועליו רחבים ועבים, המזכירים את עלי הסלרי. הקומבו מהווה תוספת נהדרת לדגנים, קיטניות וכל סוגי הירקות (בייחוד ירקות השורש). ניתן להכין ממנו תה, חמוצים, מתאבנים, תבלינים ואף סוכריות. 

כאמור משלבים קומבו במגוון תבשילי דגן, קטניות וירקות. הוא משמש כחומר משמר טבעי בגלל החומצה הגלוטמית המצויה בו. חומצה זו מרככת  את קליפתם של הדגנים והקטניות ולכן עוזרת לעיכול וספיגה טובים יותר.   

מקור: דר' מירה ניאזוב, סדנת מקרוביוטיקה, רמלה, אפריל 2007.
 
***********************************************************************

התזונה בגיל השלישי

על-פי נתונים רשמיים גדל מספרם של האזרחים הוותיקים בישראל בשיעור חסר תקדים ועולה על 750,000. כיום שיעור האזרחים הוותיקים מתוך כלל האוכלוסייה הוא10%  לעומת 4% בלבד ב 1950.

בכל גיל חייבים לאכול מזון טבעי, איכותי ומגוון. מדוע צריך להקדיש מאמר מיוחד לתזונה בגיל השלישי?

לפני שאענה לשאלה זאת, חשוב שנבין את הבעייתיות של התזונה בגיל השלישי ואת ההשלכות של החיים בבדידות על התזונה של בני הגיל השלישי, החיים בגפם ומתמודדים עם בעיות התזונה. השעמום הכרוך באכילה לבד, לאחר שהורגלו לאכול יחד עם בן/ת זוג, לא מעורר תאבון. חלקם מתקשים לרכוש כמויות קטנות של מזון ואם הם מבשלים כמויות גדולות נותרות להם שאריות ש"אסור לזרוק"... הבישול לאדם אחד בודד, פרט להיותו לא חסכוני, נחשב אף לטרחה וכך עלול להתפתח חוסר רצון של המבוגר לטרוח למען עצמו ומתגבר הפיתוי לחיות על מזון משומר או קפוא, מזונות עתירי סוכרים ופחמימות ריקות כמו: עוגות, עוגיות, ביסקוויטים, תפוחי אדמה משקאות ממותקים וממתקים. מזונות אלה קלים לאכסון וללעיסה.

בעיות נוספות האופייניות לבני הגיל השלישי: 

א. ספיגה לקויה הגורמת להיווצרות חוסרים תזונתיים ולמחלות הנובעות מכך.

ב. הצטברות רעלים מתרופות, מתזונה לקויה לאורך שנים ומחשיפה לחומרים כימיים שונים.

ג. חוסר תיאבון הנובע מבדידות, דיכאון, מחלות, תרופות, חולשה. 

ד. חוסר פעילות גופנית הגורם להתבלות הגוף, לנוקשות מפרקים, חולשת שרירים, קושי בביצוע פעילות גופנית וחוזר חלילה (מעגל קסמים שלילי).

ה. השמנה. 

ו. תופעות הגיל: דיכאון, בדידות, מתחים ודאגות, הגורמים לאכילת יתר או להימנעות מאכילה.

ז. מחלות גיל המעבר, בריחת סידן, ערמונית, דיכאון. 

כתוצאה ממכלול סיבות אלה, רבים מבני הגיל השלישי עולים על דרך האכילה הלא נכונה, ניוון ומחלות.

אז מה עושים?
 
ראשית, יש להתאים את התזונה לאדם ולגילו. חשוב שהתזונה תהיה טבעית, איכותית ומאוזנת ללא כימיקלים ומזון קלוקל (ג'אנק).

יש לצרוך מזונות מלאים המכילים נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, אנזימים, סיבים תזונתיים, חלבון ושומן איכותי. נוגדי החמצון חשובים במיוחד לאוכלוסיית גיל זאת מכיוון שהם מונעים הרס תאים ובולמים רדיקלים חופשיים שהם אחד הגורמים להזדקנות התאים ולמחלות. הם מעלים את התנגדות הגוף למחלות ומתגברים את מערכת החיסון. 

המזון הטבעי והאיכותי (רצוי מגידול אורגני) כולל: ירקות חיים ומבושלים, פירות בשלים, אגוזים, שקדים, זרעים, דגנים מלאים, קטניות, דגים, ביצים אורגניות, מיצי ירקות, אצות ים. 

חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות (3-6 ארוחות ביום), מגוונות, הפחתה בכמות המזון, הימנעות מפחמימות פשוטות, משומנים מן החי.

חשוב להקפיד על שתייה מספקת של לפחות 8-12 כוסות ביממה. מומלץ לשתות מים, מים עם לימון, תה צמחים ומיץ ירקות. מנגנון הצמא מאבד מרגישותו עם הגיל, וחשוב מאוד לאוכלוסיה זו להרבות בשתייה. חשוב לשתות בין הארוחות ולא במהלך הארוחה. תחושת הצמא, מפורשת לפעמים כרעב ורבים נוטים לאכול ולא לשתות מספיק, עובדה שעלולה לגרום להתייבשות בעיקר בקיץ, לעצירות ולפגיעה בכליות.

חשוב להעשיר את המזון בסיבים תזונתיים. יש להעדיף לחם מחיטה מלאה על לחם לבן וחלה. מומלץ לאכול סלט טרי יום ¬יום ולאכול את הירקות והפירות בקליפתם. אפשר להחליף בשר בקטניות ובדגנים, כדי להגביר את כמות הסיבים בתזונה היומית

ממה כדאי להימנע? 

1. קפה, קקאו, קולה, תה, משקאות "קלים", תוססים ו"אנרגיה", ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומץ, מלח, חטיפים מלוחים, תבלינים חריפים, ממתקים, סוכר לבן, קמח לבן ומוצריו, בשר בקר, מעושן, מוצרי חלב (מלבד יוגורט), "חמוצים", דגים מלוחים, שומנים מוקשים (מרגרינה), MSG, HFCS, מטוגן, מזון מהונדס, אלכוהול, טבק, תרופות (OTC).

2. עודף חלבונים מן החי:  חלבונים מן הצומח עדיפים על חלבונים מן החי. הם מצויים בשעועית, עדשים, פולי סויה, חומוס, פול, שקדים, קינואה, חיטה, שומשום, בוטנים. "בריחת סידן", מחלות מפרקים ונזק לכליות הן דוגמאות למחלות הנובעות מצריכה עודפת של חלבון.

3. עודף שומנים מן החי: יש להמעיט בשומנים מן החי כמו: בשר שמן, חמאה וגבינות המכילות אחוז שומן גבוה. במקום זה להעדיף שומנים ממקורות צמחיים כמו: אבוקדו, שמן זית, טחינה, שמן שומשום, אגוזים, שקדים, זרעים. השומנים הטובים מקטינים סיכון למחלות כמו: יתר לחץ דם, מחלות לב, הסתיידות עורקים, כולסטרול גבוה. כמו כן ישנם מחקרים המצביעים על כך שתפריט עשיר בשומן מהחי מזרז התפתחותם של גידולים סרטניים.

4. כמובן שחשוב להימנע מצריכה מופרזת של אלכוהול ומעישון.

השמנה בגיל השלישי

ככל שאנו עובדים פחות דרושות לנו פחות קלוריות. כידוע, עם היציאה לגמלאות קטנה בצורה משמעותית המעורבות בעיסוקים שונים כמו עבודה, ניתוק חלקי או מלא מפעילות חברתית וגופנית. כך שלאדם בגיל השלישי במצב מנוחה, דרושה קלוריה אחת לשעה על כל קילוגרם ממשקל גופו. זאת גם מכיוון שחילוף החומרים נעשה איטי יותר עם הגיל, כך לדוגמה, תהיה צריכת הקלוריות של אדם שמשקלו 70 קילוגרם כ - 1700 ליממה. 
לכן, על בני הגיל השלישי לצמצם בכמות הקלוריות שבתפריטם מזו שהיתה כשהיו פעילים יותר. עודף קלוריות הוא בראש ובראשונה מקור להשמנת יתר. במקרים רבים עודף משקל גורר בעקבותיו גם מחלות זקנה רבות, המכרסמות באיכות החיים ומקצרות את תוחלת החיים של בני הגיל השלישי. לפיכך תזונה צריכה להיות מותאמת במספר הקלוריות שלה בשילוב עם פעילות גופנית השורפת קלוריות.

האם כדאי לקחת תוספים בגיל השלישי ואילו? 

רוב אוכלוסיית הגיל השלישי סובלת ממחסור בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. ויטמין C הוא הויטמין הידוע כחסר אצל קשישים ואחריו ויטמינים מקבוצת B. כיום ידוע שגם ויטמין D חסר אצל אנשים בגיל השלישי (ובקרב כלל האוכלוסייה). ויטמין D חיוני למניעת בריחת סידן מהעצמות. בנוסף ויטמינים A,E,C והמינרל סלניום הינם אנטיאוקסידנטים החשובים לחיסון וטיהור הגוף מפני נזקי העישון, זיהומים חיצוניים והורדת הסיכון ללקות בסרטן על סוגיו השונים. 

החסר נובע, בין השאר מליקויי ספיגה במערכת העיכול, בעיות שיניים הגורמים לקושי בלעיסה ובפירוק הראשוני של המזון, האטה בהפרשת מימי עיכול, חילוף חומרים איטי. בנוסף, סיבות כלכליות, חברתיות ובדידות, מולידים תזונה לקויה, וכתוצאה מכך גם חסר ויטמינים ומינרלים בתפריט. 

לכן כדאי לשקול לקחת תוספים, תוך כדי שיפור התזונה. רצוי לעשות זאת בייעוץ אישי עם תזונאי/ת או נטורופט/ית.

מזונות המכילים את קבוצות הויטמינים החיוניים 

- ויטמין C מצוי בפירות וירקות כמו: חסה, פלפל אדום, עגבניות, פרי הדר, ברוקולי, פטרוזיליה, כרוב ניצנים, כוסברה.

- ויטמינים מקבוצת B מצויים בכבד, חלמון ביצה, קטניות, אגוזים, דגים, ירקות עליים, דגנים מלאים, בשר, חלב.

- ויטמין D מצוי בשמן דגים, חמאה, שמנת, חלמון ביצה, כבד.

-ויטמין A מצוי בגזר, דלעת, בטטה, תרד, אפרסק, חסה, סלרי, חלמון ביצה, שמנת, חמאה, שמן דגים, חלב. 

- ויטמין E מצוי בנבטים, חלמון ביצה, כבד, חלב, חסה, ירקות עליים, אגוזים, קטניות. 

- סלניום מצוי בכבד, בשר, דגנים, ביצים, אגוז ברזיל, בצל, לחם מחיטה מלאה, נבטי חיטה. 

תוספים שכדאי לקחת: ויטמין C, B, D, סידן  עם מגנזיום, Q10.

מקורות:
 • דרכים מגוונות להבטחת איכות חיים תוך שמירה על תוחלת החיים, ד"ר ענת גרינשטיין.
 • ד"ר רונית אנדוולט מנהלת התזונה "מכבי שירותי בריאות".
 • פרופ' יעקב מנצ'ל - הגיל השלישי בשנת 2000 .
 
***********************************************************************

פטרוזיליה – ירוק ע(ו)לה  

לאורך ההיסטוריה שמשה הפטרוזיליה כמזון תבלין וכתרופה לטיפול במגוון בעיות רפואיות כגון: הפרעות עיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע הפה, גזים, הפרעות בתפקוד בלוטת הערמונית ומחלות כליה. הועדה הגרמנית לצמחי מרפא אישרה כי הפטרוזיליה פעילה בהפחתת זיהומים בדרכי השתן ובסיוע בטיפול באבנים בכליות.
הפטרוזיליה עשירה בויטמינים (בטא קרוטן, B, C, K ובמינרלים (אשלגן, סידן, מגנזיום, מנגן,ברזל, אבץ)

בכוס פטרוזיליה, על-פי נתוני משרד החקלאות האמריקני (USDA) יש יותר בטא קרוטן (ויטמין A) מאשר בגזר גדול, פי שניים ויטמין C מאשר בתפוז, יותר סידן מאשר בכוס חלב ופי עשרים ברזל מאשר במנת אכילה של כבד
הפטרוזיליה מכילה מספר פיטוכימיקלים שלכמה מהם סגולות מונעות סרטן ונוגדות חמצון. הפיטוכימיקלים הללו חוסמים מגוון פעילויות הורמונליות הקשורות בהתפתחות סרטן. 

בפטרוזיליה, כמו בשאר הירקות הירוקים יש שפע כלורופיל. הכלורופיל הוא החלק הירוק שבכל צמח. 

מבנה הכלורופיל דומה להמוגלובין ולכן הוא מועיל במצבי אנמיה ודלקות. כבר באמצע המאה הקודמת תוארו מקרים רבים שטופלו בהצלחה בכלורופיל בבעיות כמו: פצעים מוגלתיים, זיהומים אקוטיים של מערכת הנשימה העליונה וסינוסים, פגעים ונגעים דמויי כיב מסוגים שונים. 
הכלורופיל מעכב שגשוג חיידקים. הוא משפיע לטובה על כל בעיות העור, מאקנה ועד אקזמות וכוויות. לטיפול בפצעי עור ניתן למרוח את הכלורופיל חיצונית וגם לקחתו פנימית. הכלורופיל מצוין לדלקות חניכיים ורירית הפה או פצעים מפיצי ריח רע בפה.

לנשים בהריון מומלץ להימנע מכמויות גבוהות של פטרוזיליה 

יתרונות בריאותיים

הפטרוזיליה תורמת למניעת מחלות לב (על-ידי הורדת יתר לחץ דם), מסייעת לאיזון רמת כולסטרול ושומנים בדם, תורמת לבריאות מערכת העיכול, מערכת העור והיא יעילה בטיפול בשיעול ובבצקות. היא מחזקת ומרעננת, מפיגה ריחות רעים מהפה ומגבירה את תנובת החלב. אכילת פטרוזיליה, המכילה שפע של נוגדי חמצון,  מסייעת במניעת מחלות כרוניות וסרטן ובטיפול בהן.   

כדי ליהנות מכל היתרונות כדאי לאכול רק פטרוזיליה טרייה
פטרוזיליה איכותית יש לקנות כטרייה, עם עלים ירוקים ללא סימני יובש ודהיית הצבע. יש לשטוף ולייבש ואת פעולת הקיצוץ יש לעשות סמוך לזמן האכילה על מנת למנוע "בריחת ויטמינים". אם משלבים את הפטרוזיליה בבישול, יש להוסיפה רק לאחר סיום הבישול כדי לשמר את מרבית הטעם והאיכות תזונתית. 

מחקרים קבעו כי פטרוזיליה, נמנית בין שלושת צמחי המרפא הטובים ביותר (לצד השום והסרפד).  אך למרות כל זאת, מעטים אוכלים את הפטרוזיליה בפני עצמה, ואלו שכבר עושים זאת, משתמשים בפטרוזיליה לרענון הפה בעיקר לאחר אכילת ארוחה כבדה או שום.

מקורות וכדאי לקרוא:
- אתר נטורופתיה: http://www.naturemed.co.il/hr/hr_16.html
- מאמר ב YNET, אסנת הראל , מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב.
- ירוק לחיים, ויקטוריה בוטנקו
- ג. אמנון – צמחי מרפא: http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Herbs17-Peh/Heb-Spices-Peh-Parsley.htm
 
***********************************************************************

המתכון של עמית: מוקפץ קופנגן (תיאלנדי)

חומרים:
• ירקות-  גזר  ובצל חתוכים לרצועות, אפונה סינית, ברוקולי, 1 בצל חתוך לפרוסות, 1 פלפל אדום חתוך לרצועות, 4\1 כרוב קצוץ, שום כתוש.
• 2\1  גוש טופו חתוך לקוביות קטנות,
• רוטב סויה,  שמן קוקוס, כפית שמן שומשום, סילאן או מולסה (כחצי כפית), יין לבן.
• תבלינים: פלפל לבן, אגוז מוסקט, צ'ילי גרוס, כורכום, ג'ינג'ר (אופציונאלי).

אופן ההכנה:
• משרים את קוביות הטופו ברוטב סויה עם קצת כורכום ומעט סילאן ל 10 דק'.
• מחממים ווק עם מעט שמן קוקוס.
• מוסיפים את הירקות לפי הסדר הבא: גזר,בצל, ברוקולי, כרוב,פלפל אדום ומקפיצים באש גבוהה מספר דקות עד שהירקות מתרככים, מוסיפים את התבלינים לפי הטעם.
• מוסיפים את רוטב הסויה, שמן שומשום והיין הלבן, ומערבבים.
• מוספים את קוביות הטופו ומערבבים.
מומלץ להגיש עם איטריות אורז.
 ***********************************************************************

האם טיפול הורמונלי חלופי (HRT) מגביר מקרים של סרטן השד?

הנושא של טיפול הורמונאלי חלופי (HRT) ממשיך להסעיר את הרוחות בקרב רופאי משפחה, גניקולוגים ונשים בגיל המעבר. 

במחקר שנערך בקנדה ופורסם בספטמבר 2010 במגזין של אגודת הסרטן (The Journal of the National Cancer Institute) נמצא, כי בין השנים 2002 עד 2004 חלה ירידה של 9.6% באירועי סרטן השד אצל נשים בקנדה בגילאי 50 עד 69.

מדוע?

התברר כי הסיבה נעצה בהפחתה משמעותית של שימוש בטיפול הורמונאלי חלופי (HRT ) בתקופה זו וזאת בעקבות פרסום שני מחקרים גדולים, אשר מצאו קשר בין טיפולי HRT לריבוי מקרים של סרטן השד, שבץ ומחלות לב. 

החוקרים מציינים, כי ירידה דומה נצפתה גם בקרב נשים בארצות הברית – ירידה של 11.8% במקרים של סרטן השד.

בשנת 2005 כאשר התברר שהמחקרים "שגויים" חלה עליה בשימוש בטיפול HRT ועמה עליה במספר המקרים של סרטן השד...

עם זאת, החוקרים מציינים כי הטיפול ההורמונאלי החלופי "רק" מעודד את סרטן השד ולא גורם לו.

בכל מקרה, מתברר, כי טיפול HRT לא מבשר טובות לנשים המשתמשות בו.

מקורות:
www.wrightnewsletter.com
"Decrease in HRT Use Coincided With Fewer Breast Cancer Cases in Canada," Medscape Today
http://www.medscape.com/viewarticle/729378

בתגובה לידיעה הזאת, מסר פרופ' יונה תדיר, עורך אתר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, כי: " עיון במקורות המצוטטים בחומר שהעברתי מלמד שלא אלה פני הדברים. לצד הפחד הנוראי מסרטן שד (אשר בשימוש מושכל ובמינון נכון של תכשירים חדשים) אינו מוגבר ולעיתים אף מופחת, יש לראות את בריאות האישה כמכלול. תשומת לב הקוראים/ות מוסבת למשל לעליה ההדרגתית והמשמעותית בשברי מפרק הירך בנשים אשר חדלו ליטול הורמונים. בהקשר זה חשוב לדעת ולזכור, כי התמותה לאחר שבר מפרק ירך (בשנה הראשונה בלבד) מגיעה לכ 25% ומה עם הפרעות שינה, והפרעות במתן שתן ועוד ועוד".
 
***********************************************************************

הודעות חברת "קורן בריאות טבעית"

1. מועדי הצומות לשנת 2011 בעין כרם מופיעים כבר באתר שלנו. בקרוב נפרסם את מועדי הצומות בכפר הנופש "דור".

פנינה וצביקה מטפלים בשיאצו, רפלקסולוגיה, הילינג ודמיון מודרך.
ניתן להשתתף בשיעור יוגה, קבוצתי או אישי, ולהשתתף בקורס מדיטציה.
אפשר לקבל ייעוץ אישי בתזונה טבעית ובביצוע צום מיצים.
אנחנו ערוכים לתת הרצאות, קורסים וסדנאות בחוגי בית ובמוסדות.

בברכת בריאות טובה,
צביקה קורן, תזונאי ומנחה סדנאות צום מיצים.
03-5340487, 054-4258544   www.zom.co.il   zvikk2@bezeqint.net
 

צום מיצים
אודות
מחירים
שאלות נפוצות
מאמרים
ניקוי רעלים
המיצים
תועלות הצום
מהתקשורת
מידע כללי
מאמרי בריאות
מתכונים
מבזקי בריאות
פעילויות נוספות
ייעוץ בתזונה
טיפולים
הרצאות וסדנאות
קישורים
מידע עדכני
קורן- בריאות טבעית
054-4258544, 054-4766505, 03-5340487